#MAZDADISCOVERS

Η ιαπωνική τέχνη της κατασκευής μαχαιριών

ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ MAZDA DISCOVERS

 

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube σας φέρνει κοντά και προσωπικά με μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες του κόσμου. Όπως και η Mazda, αυτοί οι τεχνίτες είναι αφοσιωμένοι στο να συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη προσέγγιση, δημιουργώντας εξαιρετικά αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες. Οι εμπνευσμένες ιστορίες τους αφηγούνται από δημιουργούς του YouTube που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τέχνη τους.

ΈΚΤΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

 

Το έκτο επεισόδιο του #MazdaDiscovers παρουσιάζει τον Benjamin Jaworskyj, ο οποίος ταξιδεύει από τη Γερμανία στο Τόκιο της Ιαπωνίας για να συναντήσει μια διάσημη οικογένεια στον κόσμο της κατασκευής μαχαιριών - τους Hiratas. Ακριβώς όπως οι Takumi Masters της Mazda δίνουν ζωή σε νέα σχέδια αυτοκινήτων, η οικογένεια Hirata κατέχει την τέχνη της για να δημιουργήσει εξαίσια κομμάτια λειτουργικής τέχνης. Ο Sukehira Hirata, ένας αριστοτέχνης ξιφομάχος, και η σύζυγός του Nodoka, ειδική στο ατσάλι, συνδυάζουν τις πανάρχαιες μεθόδους με τις μοναδικές τους πινελιές για να δημιουργήσουν απαράμιλλα μαχαίρια.

 

Με 15 χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό της, η Nodoka Hirata ασχολήθηκε με την κατασκευή μαχαιριών για να στηρίξει τον σύζυγό της. Σύμφωνα με την ίδια, χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να κατακτηθεί η βασική τεχνική, αλλά η εκμάθηση στην κατασκευή μαχαιριών είναι ένα συνεχές ταξίδι. Προσπαθούν για την τέλεια ισορροπία στην κατασκευή του χάλυβα, η οποία λέγεται ότι είναι το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας.

 

Στο εργαστήριό τους, όχι μόνο κατασκευάζουν μαχαίρια και σπαθιά αλλά και παράγουν οι ίδιοι το ατσάλι χρησιμοποιώντας μια μοναδική τεχνική που ονομάζεται "Tatara". Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nodoka είναι η μόνη γνωστή γυναίκα στην Ιαπωνία που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, γεγονός για το οποίο είναι πολύ περήφανη.

Η οικογένεια Hirata χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να φτιάξει ένα μαχαίρι μαγειρικής, καθώς παράγει πρώτα το ατσάλι. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη της κατασκευής ενός παραδοσιακού ιαπωνικού σπαθιού, του Κατάνα. Η οικογένεια δίνει την καρδιά και την ψυχή της ακόμη και σε ένα απλό μαχαίρι μαγειρικής, αντανακλώντας την ίδια φροντίδα για τη λεπτομέρεια και την τελειότητα που η Mazda εμπνέει στα σχέδια των αυτοκινήτων της.

Στην ουσία, η τέχνη της κατασκευής μαχαιριών δεν έχει να κάνει μόνο με την παραγωγή ενός λειτουργικού εργαλείου- έχει να κάνει με το ταξίδι της δημιουργίας, την τελειοποίηση των τεχνικών και την επιδίωξη της τελειότητας που αντανακλά το πνεύμα της χειροτεχνίας της Mazda.

Το ταξίδι του Μπέντζαμιν στην καρδιά της ιαπωνικής χειροτεχνίας ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση του πολιτισμού, της παράδοσης και της χειροτεχνικής δεξιότητας. Μέσω της φωτογραφικής του μηχανής, αποτύπωσε στιγμές έμπνευσης που θα τον συνοδεύουν για πάντα. Ακριβώς όπως αυτές οι φωτογραφίες διατηρούν τη μνήμη αυτής της περιπέτειας, το ίδιο πνεύμα ακρίβειας και πάθους οδηγεί την αφοσίωση της Mazda στη δημιουργία αυτοκινήτων που προκαλούν χαρά σε κάθε ταξίδι.

ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΌΔΙΑ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

Το πρώτο επεισόδιο ακολουθεί τους αδελφούς Boisset, Mikel και Alex, κινηματογραφιστές από την Ισπανία, καθώς παίρνουν το Mazda CX-5 από τη Μαδρίτη στη Λισαβόνα για να συναντήσουν τον ιδρυτή της εταιρείας κατασκευής ξύλινων σανίδων σέρφινγκ Yoni Surfboards.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς #MazdaDiscovers οι Γερμανοί YouTubers, Lilia και Kai, ταξιδεύουν από την Κολωνία στη Ρώμη για να συναντήσουν μια από τις πιο γνωστές nonnas της Ιταλίας, τη Nonna Nerina, η οποία βρίσκεται σε μια αποστολή να μοιραστεί την παραδοσιακή τέχνη της παρασκευής ζυμαρικών με τη νέα γενιά.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3

Το τρίτο επεισόδιο του #MazdaDiscovers ακολουθεί τον Joe Allam, καθώς ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Παρίσι για να συναντήσει έναν από τους πιο γνωστούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες ιαπωνικής λάκας και kintsugi, τον Nicolas Pinon.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4

Στο τέταρτο επεισόδιο του #MazdaDiscovers συναντάμε τον Rodolphe Miez που ταξιδεύει από τις Βερσαλλίες στη Ζυρίχη για να συναντήσει έναν από τους διάσημους κατασκευαστές καπέλων της Ευρώπης, τον Eric Blum.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5

Στο πέμπτο επεισόδιο του #MazdaDiscovers, δείτε τον κινηματογραφιστή Erik Hedenfalk να οδηγεί από το Γκέτεμποργκ στην Κοπεγχάγη για να επισκεφθεί την Pernille Snedker Hansen στο στούντιο μαρμάρου της.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6

Το έκτο επεισόδιο του #MazdaDiscovers παρουσιάζει τον Benjamin Jaworskyj, ο οποίος ταξιδεύει από τη Γερμανία στο Τόκιο της Ιαπωνίας για να συναντήσει μια διάσημη οικογένεια στον κόσμο της κατασκευής μαχαιριών - τους Hiratas.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7

Στο έβδομο επεισόδιο του #MazdaDiscovers ακολουθούμε τον Joe Allam σε ένα διαφωτιστικό ταξίδι στην Ιαπωνία, στον κόσμο του Kaiseki, όπου συναντά τον Master Chef Tadashi Takahashi.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8

Στο όγδοο επεισόδιο του #MazdaDiscovers, ακολουθούμε τον Ellis Van Jason καθώς ξεκινά ένα ταξίδι από τις ελβετικές Άλπεις στην πόλη του Βερολίνου, όπου συναντά τον Markus Shimizu, το πρόσωπο της Mimi Ferments.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΩΡΑ