ΕΜΠΝΕΥΣΗ

MAZDA CX-5: ΓΝΩΡΊΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΣ

Μετά το λανσάρισμα του νέου CX-5, η Mazda γιορτάζει πάνω από μια δεκαετία της αυτοκίνησης της

πρωτιές, διεθνή επιτεύγματα και ξεχωριστές στιγμές.

TAKANORI TSUBAKI: ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ

Ο Takanori Tsubaki είναι σε θέση να συζητήσει για τις σχεδιαστικές αλλαγές του τελευταίου CX-5, αφού ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής του μοντέλου δεύτερης γενιάς το 2017.

ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΔΈΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΟ

"Πιστεύω ότι το πνεύμα μεταξύ των σχεδιαστών που κοιτάζουν προς τα μέσα για αυθεντική έμπνευση αντί να κατευθύνονται, εξελίσσει συνεχώς το Mazda Design."

 


-Takanori Tsubaki (επικεφαλής σχεδιαστής)

Ο νυν επικεφαλής σχεδιαστής λέει ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που ο σχεδιασμός του αμαξώματος του αυτοκινήτου ευθυγραμμίστηκε με τις τελευταίες σχεδιαστικές αρχές Kodo, οπότε ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να διατηρηθεί και να επιτύχει στόχους επανασχεδιασμού όπως η αύξηση της αντοχής του τύπου SUV και η αποσαφήνιση της μοναδικότητας των τριών νέων επιπέδων εξοπλισμού του CX-5.

Ο σχεδιασμός αυτοκινήτων ήταν μια φυσική πορεία καριέρας για την Tsubaki. Του αρέσει να σχεδιάζει και πάντα τον έλκυαν τα σπορ αυτοκίνητα. Άρχισε να εργάζεται για τη Mazda αφού είδε το MX-5 και το RX-7. Αυτά τα αυτοκίνητα έδειξαν στον Tsubaki ότι η εταιρεία μπορούσε να σχεδιάσει το είδος των αυτοκινήτων που πάντα θαύμαζε.

Συζητώντας για τις σχεδιαστικές του επιρροές και για το τι βοήθησε να εμπνευστεί την πιο ισχυρή αλλά και πιο απλή σχεδίαση του νεότερου CX-5, ο Tsubaki μιλάει για την εργασία του στην Ευρώπη. Τον προσέλκυσαν τα σκανδιναβικά σχέδια, όπως τα δανέζικα έπιπλα και τα σουηδικά και φινλανδικά γυάλινα σκεύη. Και σημειώνει ότι οι εν λόγω χειροτεχνίες έχουν τις ίδιες ιδιότητες λειτουργικότητας, ακραίας απλότητας και ομορφιάς στη μορφή που συναντώνται στις ιαπωνικές χειροτεχνίες. Αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κοινή αξία της ομορφιάς.

TAKANORI TSUBAKI: ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ

"Κάθε σχεδιαστής κοιτάζει προς τα μέσα για αυθεντική έμπνευση και δεν βασίζεται σε οδηγίες από άλλους", λέει. Αλλά μιλάει επίσης για τους κοινούς σχεδιαστικούς στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μιας μινιμαλιστικής αντίληψης, μια πτυχή της Kodo: Soul of Motion.

TAKANORI TSUBAKI: ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ

"Ο χειρισμός του φωτός και της σκιάς είναι συνηθισμένος στις ιαπωνικές τέχνες, όπως οι ζωγραφιές μας με μελάνι, οι οποίες εκφράζουν την αντιθετική πυκνότητα των σκιών χωρίς να βασίζονται σε γραμμές. Νομίζω ότι μπορείτε να το αισθανθείτε αυτό στη μοντελοποίηση του CX-5".

"Αυτή τη φορά, ενσωματώσαμε τη μινιμαλιστική αισθητική μας σε όλο το αμάξωμα του αυτοκινήτου, μια νέα έκφραση του Kodo: Soul of Motion design."”

 

TAKANORI TSUBAKI: ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ

AIRA MATSUMOTO: MATSUMATO: ΧΡΏΜΑ/ΥΛΙΚΌ ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ:

Aira Matsumoto επέλεξε να γίνει σχεδιάστρια για να λύσει προβλήματα. Εντάχθηκε στη Mazda αφού είδε το RX-Vision στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο και αισθάνθηκε βαθιά συγκινημένη από την επιδίωξη της εταιρείας για μοντελοποίηση, χρώμα και υφή σε επίπεδα συνήθως άγνωστα στα βιομηχανικά προϊόντα. "Ο σχεδιασμός μου έδωσε έναν ικανοποιητικό ρόλο, όπου οι προσπάθειές μου εκτιμώνται από τους πελάτες".

AIRA MATSUMOTO: ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΥΛΙΚΩΝ/ΧΡΩΜΑΤΩΝ

“Το ευφυές πνεύμα της δεξιοτεχνίας αποτελή πηγή έμπνευσης για να βρεις την μοναδική αρμονία ανάμεσα στα υλικά και στο χώρο.”

Το CX-5 απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα για την καλοδουλεμένη σχεδίασή του. Ως σχεδιαστής χρωμάτων, ο Matsumoto "θέλησε να αποσαφηνίσει την ελκυστικότητά του μέσω των μικρών αλλαγών αυτής της νέας έκδοσης και να αυξήσει τον συντονισμό μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού". Για το ενεργό πακέτο concept, εξισορροπώντας το νέο χρώμα προφοράς lime με την απλότητα και τη δύναμη του υπάρχοντος εσωτερικού σχεδιασμού, εργάστηκε για να επιτύχει ένα πακέτο SUV που να αισθάνεται νέο, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες της Mazda.

Η Matsumoto σημειώνει ότι οι νέες σχεδιαστικές ιδέες συχνά προέρχονται από φαινομενικά άσχετα καθημερινά αντικείμενα και αποκαλύπτει ότι η έμπνευση για το σχεδιασμό του CX-5 προήλθε από τα αθλητικά ρούχα και τα αθλητικά παπούτσια, ενώ το νέο εξωτερικό χρώμα - Zircon Sand Metallic - εμπνεύστηκε από την άμμο ενός καλουπιού χύτευσης.

220329_900_442_Media_Promo_Maker_2.jpg

 

"Το ιαπωνικό πνεύμα της χειροτεχνίας μας εμπνέει να βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ των υλικών σε έναν δεδομένο χώρο και να λαμβάνουμε υπόψη μας πράγματα όπως το ύψος του καλοκαιρινού ήλιου ή την αίσθηση μιας συννεφιασμένης ημέρας στην κατασκευή των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα αυτοκίνητα."

 "Συνδυάζοντας νέα εξωτερικά χρώματα, αναλάβαμε την πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα πακέτο SUV που να παρουσιάζει κάτι νέο, διατηρώντας παράλληλα τις γνωστές ιδιότητες της Mazda."

 

AIRA MATSUMOTO, ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ ΧΡΩΜΆΤΩΝ/ΥΛΙΚΏΝ

TAKAFUMI SHIMADA: ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΗΛΟΥ

Ο Takafumi Shimada είναι επικεφαλής της εξωτερικής μοντελοποίησης με πηλό από την κυκλοφορία του πρώτου Mazda CX-5. Κατά το σχεδιασμό αυτής της αναθεώρησης του μοντέλου, εργάστηκε για να εξαλείψει τις περιττές γραμμές, καθώς και για να αποτυπώσει την κίνηση της υφής της επιφάνειας και τις αλλαγές στην ένταση του φωτός και της σκιάς, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "μια πιο προηγμένη και βαθύτερη τρισδιάστατη έκφραση χωρίς συμβιβασμούς στις λεπτομέρειες".

TAKAFUMI SHIMADA:

"Προκειμένου να επιτύχουμε μια συνεπή σχεδιαστική έκφραση, ενσωματώσαμε στη μοντελοποίησή μας τις λεπτές αποχρώσεις που προκαλούνται από τις αλλαγές του φωτός".

Ο σχεδιασμός που προκύπτει είναι γυαλιστερός, διατηρώντας παράλληλα την αντοχή της μάζας. Η μινιμαλιστική φιλοσοφία της Mazda εμπνέει ένα πρωτόγνωρο επίπεδο μοντελοποίησης, βελτιώνοντας την επιφάνεια του αμαξώματος ακόμα και με το πάχος ενός κομματιού χαρτιού.

Ο Shimada έγινε μοντελιστής λόγω του δια βίου ενδιαφέροντος για τα αυτοκίνητα και το στυλ, και αντλεί έμπνευση από τα ταξίδια με ποδήλατο -όπου εκτιμά την ιαπωνική αίσθηση της "ομορφιάς και της κρυμμένης ενέργειας του φωτός και της σκιάς"- καθώς και από τις εκφράσεις ιστορικών αγαλμάτων που απεικονίζονται με λεπτές αλλαγές στο φως. Ο Shimada λέει ότι ρίχνει αυτές τις νέες ιδέες και ανακαλύψεις πίσω στο σχεδιασμό αυτοκινήτων.

TAKAFUMI SHIMADA: ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΗΛΟΥ

Ο Shimada πιστεύει ότι μόνο τα ανθρώπινα χέρια μπορούν να επιτύχουν την αληθινή, πατροπαράδοτη τελειότητα της ιαπωνικής μοντελοποίησης ακριβείας. Η Mazda καλλιεργεί μια στάση μάθησης που ενθαρρύνει τους μοντελιστές να προκαλούν συνεχώς τον εαυτό τους για να εξελίσσονται.

TAKAFUMI SHIMADA: ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΗΛΟΥ

"Με την εξέλιξη του CX-5, έχω προκαλέσει όλο και περισσότερο τον εαυτό μου με πιο δύσκολες εργασίες. Θέλω να συνεχίσω να αφοσιώνομαι σε αυτό, γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει τόσο σε προσωπική ανάπτυξη, όσο και σε ανάπτυξη του πνεύματος του σχεδιασμού Kodo."

"Νομίζω ότι η προηγμένη μοντελοποίηση ενσωματώνει μια αίσθηση έντασης,
ακόμη και σε μια μαλακή επιφάνεια".

 


TAKAFUMI SHIMADA, ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΉΣ ΠΗΛΟΎ

AKITOMO HARA: ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ

Ο Akitomo Hara θυμάται πόσο ξεχωριστή ήταν η αίσθηση του να ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη όταν ήταν παιδί. Αλλά του άρεσε ιδιαίτερα η ελευθερία επιλογής και προορισμού που έχεις όταν οδηγείς αυτοκίνητο. "Ήρθα στη Mazda, καθώς ήταν το καλύτερο μέρος για να κατασκευάσει τα αυτοκίνητα που ήθελα να οδηγήσω", λέει

AKITOMO HARA:

"Φυσικά, θέλω να φτιάχνω πράγματα που είναι εύχρηστα και όμορφα. Πιστεύω ότι η δουλειά μου είναι να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους".

Η Hara επέβλεψε τον επανασχεδιασμό και την κατασκευή υλικών για τον χώρο φόρτωσης και την εσωτερική αποθήκευση στο νέο CX-5. Η πρώτη γενιά του αυτοκινήτου είχε μεγάλη χωρητικότητα αποσκευών και η επόμενη γενιά βελτίωσε την υφή των υλικών. Αλλά σε αυτό το νέο μοντέλο, λέει ο Hara, "Στόχος μου ήταν να αναπτύξω περαιτέρω την έννοια της Mazda για χωρητικότητα σε συνδυασμό με ευκολία χρήσης και όμορφη εμφάνιση. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα". Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από το δάπεδο και επίπεδο χώρο αποσκευών όταν τα καθίσματα είναι αναδιπλωμένα, ο οποίος είναι ιδανικός για τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων.

AKITOMO HARA: ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ

Μεγαλώνοντας σε ένα ιαπωνικό σπίτι ηλικίας 100+ ετών, ο Hara εκτίμησε τη διαχρονική, χειροποίητη ομορφιά. Προσπαθεί να φτιάχνει αυτοκίνητα που είναι ειλικρινή και ανθεκτικά. Ως σχεδιαστής χώρων, ο Hara αντλεί έμπνευση από την παρατήρηση αρχιτεκτονικών χώρων ή μέσα σε τρένα, ενώ το σκίτσο τους του επιτρέπει να εντοπίζει σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού.

AKITOMO HARA: ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ

Πιστεύει ότι η δημοτικότητα του CX-5 οφείλεται στην "ειλικρίνεια, την απλότητα και την ευθύτητά του", σημειώνοντας ότι στόχος του είναι πάντα να συνδυάζει την ομορφιά με τη λειτουργικότητα. "Είναι το ιδανικό με το οποίο μεγάλωσα".

 "Βελτιώσαμε σημαντικά τη λειτουργικότητα του χώρου αποσκευών. Είναι σπάνιο να γίνονται τόσο εκτεταμένες βελτιώσεις σε ένα μοντέλο αναθεώρησης. Η ανακαίνιση είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολη από το να ξεκινήσεις έναν νέο σχεδιασμό από το μηδέν".

 


AKITOMO HARA, ΣΧΕΔΙΑΣΤΉΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΏΡΩΝ

YASUYUKI MURATA: ΨΗΦΙΑΚΌΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΉΣ

Ο Yasuyuki Murata περιγράφει την αναζήτηση καριέρας ως μοντελιστής στη Mazda αφού "ενθουσιάστηκε στη θέα ενός κομψού Mazda MX-5 σε μια γωνία του δρόμου". Τώρα, είναι επικεφαλής της μοντελοποίησης δεδομένων για την εξωτερική σχεδίαση του CX-5, από τη διαμόρφωση του αμαξώματος και την προβολή των σκίτσων μέχρι την παραγωγή του αρχείου δεδομένων.
 

YASUYUKI MURATA:

"Έχω την ευλογία να συνεργάζομαι με σχεδιαστές και μοντελιστές που ανταποκρίνονται στις ιδέες μου με υποστηρικτικές και ενθαρρυντικές συμβουλές και ανατροφοδότηση".

Όταν ρωτήθηκε από πού αντλεί την έμπνευσή του, ο Murata αναφέρει πολλές πηγές, λέγοντας ότι μιλάει καθημερινά με μοντελιστές πηλού και άλλους σχεδιαστές, πηγαίνει σε μουσεία, εξετάζει σκίτσα, μοντέλα και δεδομένα, και βρίσκει έμπνευση ακόμη και σε καθημερινές συζητήσεις. "Αισθάνομαι την παρουσία του ιαπωνικού πνεύματος χειροτεχνίας όταν δημιουργώ ένα αυτοκίνητο, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας στη Mazda για την τελειοποίηση των πραγμάτων και τη βελτίωσή τους".

"Στο περιβάλλον που έχει καλλιεργήσει η Mazda, προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τα πράγματα και να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα από πριν".

 


YASUYUKI MURATA, CAD DIGITAL MODELER

ΠΟΙΟ CX-5 ΤΑΙΡΙΆΖΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΖΩΉΣ ΣΑΣ;

Το Mazda CX-5 είναι ένα συναρπαστικό SUV που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένειά σας αλλά και μόνοι σας χωρίς συμβιβασμούς. Ένα από τα πιο δημοφιλή SUV της κατηγορίας του, προσφέρει ισχυρή, αλλά άνετη οδήγηση με φιλόξενη καμπίνα και άφθονο χώρο φόρτωσης για όλες τις δραστηριότητές σας. Φυσικά, προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας της Mazda μαζί με εξαιρετική συνδεσιμότητα.

ΑΝΑΚΑΛΎΨΤΕ ΤΟ MAZDA CX-5

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδρομή;

ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ ΙΑΠΩΝΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ

Εξερευνήστε τους λόγους πίσω από τη φήμη της Mazda για τον εμβληματικό σχεδιασμό. Οι δάσκαλοι Takumi χρησιμοποιούν μια γλώσσα μορφών και χώρου για να δημιουργήσουν την αίσθηση της δυναμικής κίνησης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕς ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε τη Mazda σε συναρπαστικά ταξίδια κατά μήκος των νορβηγικών φιόρδ, καθώς και στις ακτές της Πορτογαλίας και σε όλα τα βουνά της Ιαπωνίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Καθίστε σε αυτό το εμβληματικό μετατρέψιμο αυτοκίνητο για ένα οδικό ταξίδι στις Outer Hebrides. Είναι μια ιστορία ευελιξίας, μαγευτικής θέας και μερικών απροσδόκητων ανατροπών.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΕΞΙΚΟ MAZDA

Γνωρίζετε την προέλευση του ονόματος Mazda; Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση "Jinba Ittai" και αναρωτηθήκατε τι σημαίνει ή πώς να την προφέρετε; Όσα θέλετε να γνωρίζετε  με τον απόλυτο οδηγό μας για την ιαπωνική ορολογία της Mazda.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ