INSPIRE

Η ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΟ ΠΆΘΟΣ

Το Takefu Knife Village φιλοξενεί μια κοινότητα τεχνιτών που έχουν ενωθεί για έναν κοινό σκοπό: να φτιάχνουν τα καλύτερα μαχαίρια στον κόσμο...

Τρομερά κοφτερά και με αιχμηρή ακρίβεια, τα ιαπωνικά μαχαίρια είναι ένα από τα πιο διάσημα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, με την παγκόσμια φήμη τους να ενισχύεται από το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ιαπωνική κουζίνα και την αύξηση της οικιακής μαγειρικής μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τους Japanese Times, η αξία των εξαγωγών εργαλείων με λεπίδες κουζίνας το 2022 ήταν το ρεκόρ των 12 δισεκατομμυρίων γεν (αύξηση 30% από τα 9 δισεκατομμύρια το 2021), ενώ το 2023 οι αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης για ιαπωνικά μαχαίρια βρίσκονται ήδη σε υψηλό πενταετίας.

Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή και το σπιτικό μαγείρεμα είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Η δύναμη της δημοτικότητας των ιαπωνικών μαχαιριών έγκειται επίσης στην αιχμηρότητα της λεπίδας που ακονίστηκε μέσα από αιώνες ανδρείας της ξιφοποιίας. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βασίζεται σε μαζικά παραγόμενα κενά λεπίδων που όλο και περισσότερο ακονίζονται από μηχανήματα, τα μαχαίρια της Ιαπωνίας σφυρηλατούνται με το χέρι, και οι ιδιοκτήτες των χεριών είναι σεβαστοί ως τεχνίτες.

 

Αφού εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να γίνει μαχαιροποιός, ο Takumi Ikeda εξακολουθεί να βελτιώνει την τέχνη του περίπου 20 χρόνια αργότερα.

"ΑΝΤΑΛΛΆΣΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΏΣ ΙΔΈΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΈΧΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΏΣΟΥΜΕ ΌΛΗ ΤΗ ΓΝΏΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΤΉΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΓΕΝΙΆ. ΜΕ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ, Ο ΚΛΆΔΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΝΘΊΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ".

- TAKUMI IKEDA

 

Αυτή η ιδέα μιας κοινότητας τεχνιτών που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους στις σύγχρονες προκλήσεις μας οδηγεί με το τρένο στην πόλη Takefu, που βρίσκεται στο νομό Fukui, για να επισκεφθούμε το Takefu Knife Village, όπου κατασκευάζονται τα πανέμορφα Echizen Uchihamono - κοφτερά μαχαίρια που σφυρηλατούνται με ξυράφι.

"Οι τουρίστες έρχονται να μας επισκεφθούν από κάθε γωνιά του κόσμου", λέει ο Michiyo Kasashima, γενικός γραμματέας του Village, όπου μια κοινότητα τεχνιτών από 13 διαφορετικούς στάβλους κατασκευάζει σφυρήλατα μαχαίρια χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες και τις τεχνικές που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. "Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης για Echizen Uchihamono [σφυρήλατα μαχαίρια] στο παρελθόν".

Στο Takefu Knife Village της Ιαπωνίας, μια κοινότητα μαχαιροποιών συνεργάζεται και εργάζεται μαζί για να κατασκευάσει μερικά από τα καλύτερα ιαπωνικά μαχαίρια.

Έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό. Η γένεση της μαχαιροποιίας του Takefu χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν ο ξιφοποιός Chiyozuru Kuniyasu από το Κιότο ανακάλυψε ότι η πρόσβαση της περιοχής σε καθαρό νερό και ποιοτικό ατσάλι ήταν ιδανική για την περαιτέρω βελτίωση της τέχνης του. Αρχικά, ο Kuniyasu κατασκεύαζε γάντζους για τους τοπικούς σιδηρουργούς, οι οποίοι, μαζί με τις ιαπωνικές ικανότητές του στην κατασκευή σπαθιών, αποδείχθηκαν αμέσως επιτυχημένοι σε όλη τη χώρα. Δεν άργησε να γίνει το Takefu συνώνυμο της δεξιοτεχνίας του σιδηρουργού.

Η πραγματική καμπή, ωστόσο, ήρθε με την ίδρυση του Takefu Knife Village. Με τη βοήθεια του διάσημου Ιάπωνα σχεδιαστή Kazuo Kawasaki, μια σύγχρονη ιδέα βιομηχανικού σχεδιασμού και κοινοτικό πνεύμα σφυρηλατήθηκε στην αιώνια πρακτική της μαχαιροποιίας.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα εύκολα. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός από φτηνούς κατασκευαστές μαχαιριών στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά που αποφεύγει τη χειροτεχνία, είδε τις πωλήσεις να υποχωρούν προς το τέλος του περασμένου αιώνα. Ωστόσο, αντί να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ο Kawasaki και η κοινότητα των τεχνιτών του έψαξαν ο ένας στον άλλον για τη λύση, επιδεικνύοντας ένα πραγματικό πνεύμα αμφισβήτησης που θα τους έφερνε τελικά μια επιτυχημένη έκθεση μαχαιριών πρώτα στο Τόκιο και τελικά στη Νέα Υόρκη. Το αποτέλεσμα ήταν η παγκόσμια αναγνώριση και η ολοκλήρωση του Takefu Knife Village το 1993.

Το μαχαιροχώρι Takefu έχει συνδυάσει ένα βαθύ κοινοτικό πνεύμα με τις αρχαίες παραδόσεις κατασκευής μαχαιριών.

Σήμερα, αυτό το βαθύ αίσθημα υπερηφάνειας και υποστήριξης της κοινότητας εκτείνεται πολύ περισσότερο από αυτό που επέδειξαν εκείνοι οι αρχικοί τεχνίτες. Σε όλο το Takefu Knife Village, η νεότερη γενιά είναι επίσης αποφασισμένη να αποδείξει ότι είναι τεχνίτες μαχαιροποιός. Ένας από αυτούς είναι ο Takumi Ikeda, ο οποίος εντάχθηκε στην Anryu Knives, έναν από τους στάβλους του χωριού, αφού τελείωσε το πανεπιστήμιο. Γεννημένος και μεγαλωμένος κοντά στο Τόκιο, ο Ikeda μετακόμισε στο Takefu για να γίνει δάσκαλος της κατασκευής μαχαιριών.

"Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία σχεδόν 150 ετών από την ίδρυσή της", λέει ο Ikeda. "Στην παιδική μου ηλικία, παρακολουθούσα τον παππού και τον θείο μου να σφυρηλατούν ατσάλινα μαχαίρια. Μου φάνηκε σωστό να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα σε αυτή την πόλη". Έκτοτε έχουν περάσει 20 χρόνια, αλλά ο Ikeda υποστηρίζει ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης- τόσο για τον ίδιο ως τεχνίτη όσο και για τον ευρύτερο κλάδο.

"ΤΑ ΜΑΧΑΊΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΎΣΑΝ ΑΝΈΚΑΘΕΝ ΤΟΝ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΊΟ ΛΊΘΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΊΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΊΑ. ΧΩΡΊΣ ΜΑΧΑΊΡΙΑ, ΚΑΜΊΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΤΈΧΝΕΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΣΉΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΊ".

 


 YOSHIHIRO YAUJI

"Αυτό που είναι τόσο ιδιαίτερο σε αυτό το χωριό είναι ότι υπάρχει μια κουλτούρα όπου ενθαρρύνεστε να μαθαίνετε ο ένας από τον άλλον, σε όποια σταθερά και αν ανήκετε και ανεξάρτητα από την ηλικία σας", λέει ο Ikeda, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της μάθησης δεν έχει τέλος. "Ανταλλάσσουμε συνεχώς ιδέες και δεξιότητες για να κατακτήσουμε την τέχνη μας και να μεταδώσουμε όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στην επόμενη γενιά. Με αυτόν τον τρόπο, ο κλάδος μπορεί να ανθίσει περαιτέρω".

Όπως ο Ikeda, έτσι και ο Yoshihiro Yauji εκπροσωπεί την επόμενη γενιά τεχνιτών στο Takefu, αναλαμβάνοντας την αποστολή όχι μόνο να διατηρήσει την πραγματική ουσία της πατροπαράδοτης τέχνης ανέπαφη, αλλά και να τη μετατρέψει σε μια πιο βιώσιμη επιχειρηματική πρακτική.
 
 

"Επέλεξα την κατασκευή μαχαιριών ως επάγγελμα επειδή, κατά την άποψή μου, τα μαχαίρια αποτελούσαν πάντα ακρογωνιαίο λίθο της χειροτεχνίας στην ανθρώπινη ιστορία. Χωρίς τα μαχαίρια, καμία από τις χειροτεχνίες που έχουμε σήμερα δεν θα είχε δημιουργηθεί", λέει ο Yauji. "Είναι το μητρικό εργαλείο όλων των εργαλείων που έκαναν όλες τις χειροτεχνίες να πραγματοποιηθούν, και αυτό το γεγονός με γοητεύει μέχρι σήμερα".

"Πρέπει επίσης να προσαρμοστούμε στο σημερινό κλίμα και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί ως βιομηχανία", συνεχίζει. "Υπάρχουν τμήματα της διαδικασίας που πρέπει να εξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν. Αν οι νέοι άνθρωποι θεωρούν την πρακτική μας παρωχημένη και άχρηστη ... τότε αυτή η συγκεκριμένη παράδοση χειροτεχνίας θα χαθεί για πάντα".

Ο ΈΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ

Όπως συμβαίνει με πολλές από τις βιοτεχνικές παραδόσεις, η μαχαιροποιία είναι μια ανδροκρατούμενη επιχείρηση. Η Nodoka Hirata, ωστόσο, είναι εδώ για να το αλλάξει αυτό.

Μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στην κατασκευή μαχαιριών είναι μια πρακτική κατασκευής σιδήρου που ονομάζεται tatara, όπου οι μάστορες σιδηρουργοί δημιουργούν το tama-hagane. Μεταφράζεται άμεσα ως "πολύτιμος χάλυβας" και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα καλύτερα υλικά προέλευσης για την κατασκευή των καλύτερων ιαπωνικών σπαθιών και άλλων περιζήτητων προϊόντων. Μόνο ένα κλάσμα των σημερινών σιδηρουργών έχει κατακτήσει την τεχνική κατασκευής tama-hagane, και η Nodoka Hirata είναι γνωστό ότι είναι η μόνη γυναίκα στη δουλειά.

"Συνήθιζα να παρακολουθώ τον σύζυγό μου - επίσης σιδηρουργό - να τα κάνει όλα μόνος του. Αλλά ήταν πολύ σκληρή δουλειά, οπότε τον συνόδευσα για να τον βοηθήσω. Έτσι ξεκίνησαν όλα", λέει η Hirata. "Για τα ανεκπαίδευτα μάτια, μπορεί να φαίνεται σαν να επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά για να φτιάξω το tama-hagane. Αλλά, στην πραγματικότητα, κάνω τις πιο μικρές αλλαγές στην προσέγγισή μου για να το φτιάξω ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ατσάλι".

"Δεν υπάρχει καμία άλλη γυναίκα που γνωρίζω να έχει κατακτήσει αυτή την τεχνική tatara, οπότε είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι η μόνη γυναίκα στην Ιαπωνία που παράγει αυτό το ιδιαίτερο ατσάλι".

Θέλετε να δείτε περισσότερα; Μπείτε στο εργαστήριο του Hirata και παρακολουθήστε έναν δάσκαλο να δουλεύει εδώ.