INNOVATE

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΟΜΟΡΦΙΆ ΤΟΥ URUSHI, ΙΑΠΩΝΙΚΉ ΛΆΚΑ

Με την πάροδο χιλιετιών, η παραγωγή της τέχνης urushi έχει εξελιχθεί από μια παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη σε μια υψηλού επιπέδου μορφή τέχνης που εξυμνείται για τη χρήση φυσικών, μακράς διάρκειας πόρων. Συχνά είναι συνώνυμο της ίδιας της Ιαπωνίας και, όπως αποδεικνύει το έργο του βραβευμένου καλλιτέχνη Naoya Takayama, έχει μερικά κοινά σημεία με τη δέσμευση που η Mazda επενδύει στα εντυπωσιακά σχέδιά της. Η Mazda βρίσκει έμπνευση σε αυτές τις αρχαίες τεχνικές για να αναπτύξει τέλειες χρωματικές ζωγραφιές με αληθινή λάμψη που αναδεικνύουν τις λεπτές λεπτομέρειες του βραβευμένου σχεδιασμού Kodo. 

"Τα ιαπωνικά είδη λάκας, επικαλυμμένα με λεπτά στρώματα από χυμό δέντρου urushi... χρησιμοποιούνται για την προστασία και τη διακόσμηση αντικειμένων που συνδυάζουν τέχνη και λειτουργία εδώ και 10.000 χρόνια". 

Αν το αγγίξετε, το αισθάνεστε απαλό σαν δέρμα. Κοιτάξτε την επιφάνειά του, και μαγευτείτε με τη βαθιά λάμψη της. Τα ιαπωνικά είδη λάκας, που επικαλύπτονται με λεπτά στρώματα από χυμό του δέντρου urushi, είναι το αποκορύφωμα της αρχαίας παράδοσης και της δεξιοτεχνίας, και τώρα που ο κόσμος στρέφεται προς τα περιβαλλοντικά βιώσιμα προϊόντα, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να γιορτάσουμε την τέχνη urushi.

 

Ο χυμός urushi, που λαμβάνεται από ένα είδος δέντρου που αναπτύσσεται μόνο στην Ανατολική Ασία, χρησιμοποιείται για την προστασία και τη διακόσμηση αντικειμένων, συνδυάζοντας τέχνη και λειτουργία, εδώ και 10.000 χρόνια.

Η επιφάνεια που βάφεται με urushi είναι ανθεκτική στα διαβρωτικά οξέα και αλκάλια, προσδίδοντας σκληρή αντοχή, αλλά επειδή στεγνώνει απορροφώντας την υγρασία του αέρα, εκπέμπει μια λεπτή λάμψη. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίστρωση φαίνεται υγρή και απαλή και έχει μια μοναδική λάμψη", λέει ο Naoya Takayama, ένας βραβευμένος καλλιτέχνης urushi στη Χιροσίμα. "Η δεξιοτεχνία έγκειται στο πώς αναδεικνύεις αυτή την υφή".

Πρόκειται για μια δύσκολη εργασία που απαιτεί υπομονή: ο καλλιτέχνης εφαρμόζει δεκάδες στρώματα επίστρωσης urushi, περιμένοντας μέρες κάθε φορά για να στεγνώσει κάθε στρώμα πριν το τρίψει σε πάχος 0,03 χιλιοστών. Ο Takayama επαινείται για την επιδέξια τεχνική του akebono-nuri, δημιουργώντας μαύρες και κόκκινες διαβαθμίσεις σε πολλά στρώματα αντί για ένα, προσθέτοντας βάθος στη διακόσμηση.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ TAKUMINURI ΤΗΣ MAZDA: ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ ΆΓΓΙΓΜΑ ΓΙΑ ΦΙΝΊΡΙΣΜΑ ΒΑΦΉΣ ΥΨΗΛΉΣ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ

 

Η χρήση των στρώσεων χρώματος είναι τόσο αποτελεσματική για την προσθήκη βάθους και τη διατήρηση λεπτών λεπτομερειών, που η Mazda ενσωμάτωσε την τεχνική αυτή στη ρομποτική τεχνολογία βαφής Takuminuri, η οποία, χρησιμοποιώντας διάφορα σημεία δεδομένων, μιμείται το άγγιγμα και την τεχνική ενός ανθρώπου-ζωγράφου με απίστευτα ακριβείς λεπτομέρειες. Επιπλέον, το 2022 σηματοδοτεί τόσο τη 10η επέτειο του Takuminuri όσο και το λανσάρισμα ενός νέου, εντυπωσιακού χρώματος Artisan Red, ενός εξαιρετικού κόκκινου χρώματος που θυμίζει ώριμο κρασί φτιαγμένο με αξεπέραστη δεξιοτεχνία. Εντάσσεται στη γκάμα των premium χρωμάτων αμαξώματος της Mazda, όπως το Soul Red Crystal, το Polymetal Grey και το Rhodium White, τα οποία αποτελούνται από τρία στρώματα: ένα διαφανές στρώμα, ένα ημιδιαφανές στρώμα χρώματος και ένα ανακλαστικό/απορροφητικό στρώμα. Συνδυάζει μια εξαιρετική αισθητική εμφάνιση με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η τολμηρή βαφή Takuminuri έχει σχεδιαστεί για να τονίζει τη δύναμη και την ομορφιά μέσω της μορφής, ενώ παράλληλα παρέχει ένα πλουσιότερο βάθος, ισχυρότερες αντανακλάσεις και, συνολικά, μια εντυπωσιακή αισθητική στο όχημα.

Ο Mazda ταυτίζεται επίσης με την καλοκουρδισμένη δεξιοτεχνία του Takayama, καθώς και αυτός βασίζεται στο χέρι και το μάτι, σε μια περίπλοκη ισορροπία της προσθήκης έγχρωμης λάκας και στη συνέχεια της στίλβωσης. Οι καλλιτέχνες του Urushi γίνονται επίσης δημιουργικοί στην επιλογή του τι θα προσθέσουν στον γαλακτώδη λευκό χυμό για να δημιουργήσουν ένα νέο χρώμα ή μια νέα υφή. Ο Takayama προμηθεύεται το χαρακτηριστικό του συστατικό, το κέλυφος στρειδιού σε σκόνη, από τη Χιροσίμα, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Mazda. Το προσθέτει στη βασική του επίστρωση, ένα κρίσιμο στρώμα που κάνει το τελικό κομμάτι ανθεκτικό στο νερό και την υγρασία, ώστε να μην διαβρώνεται ακόμα και αν ραγίσει. "Θέλω αυτά τα μπολ να χρησιμοποιούνται καθημερινά, γι' αυτό δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια", λέει.

ΛΕΥΚΌ ΡΌΔΙΟ: ΤΟ ΤΈΛΕΙΟ ΧΡΏΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌ KODO

 

Για τη Mazda, η σχολαστική εφαρμογή των στρώσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη διαδικασία και ένα ακριβές, υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα. Η σημασία του kouhaku στην ιαπωνική κουλτούρα, ο συνδυασμός του κόκκινου και του λευκού που ενσαρκώνεται ιδιαίτερα στην εθνική σημαία και η αισθητική της αφαίρεσης από τον κόσμο του "Zen" παρακίνησαν τους δημιουργούς της Mazda να εργαστούν σκληρά για να παραδώσουν ένα άψογα φινιρισμένο λευκό χρώμα. Το Rhodium White χρησιμοποιεί νιφάδες αλουμινίου για τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου ανακλαστικού στρώματος πάχους μόλις 0,5 μικρομέτρων. Σε συνδυασμό με το μεταξένια απαλό, λεπτόκοκκο λευκό και ένα διαφανές στρώμα, το αποτέλεσμα είναι "ένα λεπτό λευκό με αίσθηση που μοιάζει με μέταλλο στον τρόπο που λάμπει η επιφάνεια", λέει ο Okamoto, Senior Creative Expert της Mazda στο τμήμα σχεδιασμού. Με τη μοναδική του λάμψη που μοιάζει με μέταλλο, το πλούσιο βάθος, τη λάμψη και τους λεπτούς κόκκους, το Rhodium White τονίζει τις σκιές που έχουν σμιλευτεί με τέχνη στη σχεδίαση Kodo της Mazda. Επειδή το χρώμα δεν είναι απλώς η τελική πινελιά του σχεδιασμού στη Mazda. Θεωρείται βασικό στοιχείο της ίδιας της μορφής. 

ΌΤΑΝ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΊΑ ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΗΝ ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΌΛΥΤΟΥ ΛΕΥΚΟΎ

 

 

Με τα κομμάτια urushi να κατασκευάζονται από τους προϊστορικούς χρόνους, ο Takayama προσπαθεί να μην αισθάνεται περιορισμένος από την παράδοση και γι' αυτό η καινοτομία είναι το κλειδί της σχεδιαστικής του φιλοσοφίας, λέει. "Οι γενιές πριν από εμάς ανέπτυσσαν την τέχνη με γνώμονα το μέλλον, οπότε θα πρέπει και εμείς να προσπαθούμε να προωθήσουμε το σχεδιασμό - θέλω να φτιάχνω νέα πράγματα με διαχρονικές τεχνικές".

 

 

Αυτή η ακλόνητη δέσμευση στην καινοτομία βρίσκεται και στην καρδιά της Mazda, και μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας Takuminuri κατέστη δυνατή η δημιουργία φινιρισμάτων βαφής με τόσο εκπληκτική αντανάκλαση που λειτουργούν σε αρμονία με τα λεπτά περιγράμματα που φιλοτέχνησαν οι σχεδιαστές της Mazda. Η λευκή βαφή απαιτεί περισσότερες στρώσεις καθώς είναι πιο διαφανής, ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πρόκληση κατά την ανάπτυξη του Rhodium White ήταν η εξάλειψη των ανομοιομορφιών. Ωστόσο, οι μηχανικοί της Mazda ανέπτυξαν μια τεχνική χειρισμού του πάχους του χρώματος σε επίπεδο νανομέτρου για να επιτύχουν την ίδια λευκότητα μειώνοντας σχεδόν 30% του πάχους και επιτυγχάνοντας ακριβή διασπορά των νιφάδων αλουμινίου. Αυτό επέτρεψε στη Mazda να παράγει μαζικά χρώμα που συνήθως είναι εφικτό μόνο στο χέρι ενός Takumi.

ΙΑΠΩΝΙΚΉ ΛΆΚΑ - ΈΝΑ ΠΡΟΪΌΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΜΑΣ

 

Φτιαγμένα από φυσικά υλικά, τα ιαπωνικά είδη λάκας αποτελούν μια έξυπνη επιλογή για όσους έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. "Είναι ελαφριά και ανθεκτικά και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους", λέει ο Takayama. Η τέχνη Urushi ενσαρκώνει την ιδέα, κοινή στην ιαπωνική αισθητική, ότι το έργο είναι ζωντανό, ότι διαθέτει μια ανεξάρτητη ζωτικότητα. Αν ένα κομμάτι λάκας καταστραφεί, οι τεχνίτες urushi είναι έτοιμοι να του δώσουν νέα ζωή. Το επιδιορθώνουν χρησιμοποιώντας μια αρχαία τεχνική που ονομάζεται kintsugi, εκμεταλλευόμενοι τις ισχυρές συγκολλητικές ιδιότητες του χυμού urushi για να ενώσουν τα σπασίματα και τις ρωγμές με έναν καλλιτεχνικό τρόπο που, χρησιμοποιώντας χρυσό και άλλα μέταλλα, δημιουργεί έναν νέο τρόπο έκφρασης και αντίληψης της μορφής τέχνης.
Για όσους δοκιμάζουν για πρώτη φορά τα προϊόντα urushi, ο Takayama συνιστά τα μπολ σούπας. "Ρίξτε ζεστή σούπα στο μπολ, κρατήστε το και η θερμότητα θα μεταφερθεί απαλά στα χέρια σας", λέει. "Οι Ιάπωνες πίνουν κατευθείαν από το μπολ. Δοκιμάστε το και μπορείτε να απολαύσετε την υφή που μοιάζει με δέρμα στα χείλη σας".

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

 

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Έτοιμοι να ξεκινήσετε;

#MAZDADISCOVERS

Ανακαλύψτε τις μοναδικές τέχνες της Ευρώπης με τη Mazda στη νέα σειρά YouTube.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τελειότητα με ανθρώπινο άγγιγμα

Στη Mazda, η τελειότητα έχει μια ανθρώπινη πινελιά. Οι τεχνίτες μας Takumi δημιουργούν και βελτιώνουν τα αντικείμενα με το χέρι, μέχρι κάθε λεπτομέρεια να είναι ακριβώς σωστή. Για να ζωντανέψουμε αυτή την ιδέα της αριστοτεχνίας, πήγαμε από κοντά - πραγματικά από κοντά. Από τα πήλινα μοντέλα μέχρι τις εργασίες βαφής, μια συνεργασία με τη Macrofying μεγεθύνει τα μικρά πράγματα που κάνουν τα αυτοκίνητά μας τόσο ξεχωριστά. Ανακαλύψτε τη Mazda όπως δεν την έχετε ξαναδεί: κάτω από το μικροσκόπιο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΌΣ ΚΙΝΗΤΉΡΑΣ

Καινοτόμος, ομαλή λειτουργία, πρόκληση - οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του περιστροφικού κινητήρα έχουν πάντα γοητεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ποια μάρκα θα μπορούσε να τις κάνει πιο επιτυχημένες από τη Mazda;

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
#MAZDADISCOVERS

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube εξερευνά μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες της Ευρώπης, που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη εκδοχή για να δημιουργήσουν απίστευτα αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες. Ακριβώς όπως η Mazda - η δεξιοτεχνία είναι στο DNA μας.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΒΕΛΌΝΕΣ

Η ταπεινή βελόνα ραψίματος, που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι που πήγαιναν στη μάχη, είναι πλέον συνώνυμη με τη σύγχρονη πόλη της Χιροσίμα και έχει μια αντίστοιχη ιστορία προέλευσης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΆΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΆΛΛΟΥ

Ο Yutaka Kawano είναι ένας Takumi Master, ένας δεξιοτέχνης με ευχέρεια στη δημιουργία τέχνης μέσω της φόρμας. Ως ειδικός στο χειρισμό του μετάλλου, το έργο του συμβολίζει τις σχεδιαστικές και χειροτεχνικές δεξιότητες που μπορεί να δει κανείς σε όλα τα οχήματα της Mazda που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής. Το Mazda Stories προσγειώνεται στη Χιροσίμα για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΚΑΘΕΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ

Με τις πρώτες εντυπώσεις, θα ήταν παράλειψη να συγκρίνει κανείς έναν δακτύλιο ανάρτησης - κάθε μεμονωμένο κομμάτι δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο από πέντε ίντσες - με ένα ζευγάρι ξυλάκια. Υπάρχει, ωστόσο, περισσότερο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο από ό,τι ίσως αντιλαμβάνεστε. Όπως εξηγεί ο Yasuyoshi Mushitani της Mazda, υπάρχουν πολύ περισσότερα στο κουζινέτο ανάρτησης απ' ό,τι φαίνεται με το μάτι...

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
AMAMI OSHIMA

Οι δρόμοι ελικοειδείς και το φαγητό νόστιμο, το Amami Oshima δεν απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ιαπωνία, αλλά είναι ένας κόσμος ξεχωριστός με εκπληκτικές διαδρομές και ζωντανή κουζίνα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
#MAZDADISCOVERS

Ανακαλύψτε τις μοναδικές τέχνες της Ευρώπης με τη Mazda στη νέα σειρά YouTube.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΤΗΣ MAZDA

Από την επανασχεδίαση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι την ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του μέλλοντος, η Mazda εργάζεται σκληρά για να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη βιωσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΣ
ΛΕΞΙΚΟ MAZDA

Γνωρίζετε την προέλευση του ονόματος Mazda; Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση "Jinba Ittai" και αναρωτηθήκατε τι σημαίνει ή πώς να την προφέρετε; Όσα θέλετε να γνωρίζετε  με τον απόλυτο οδηγό μας για την ιαπωνική ορολογία της Mazda.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε τη Mazda σε συναρπαστικά ταξίδια κατά μήκος των νορβηγικών φιόρδ, καθώς και στις ακτές της Πορτογαλίας και σε όλα τα βουνά της Ιαπωνίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ ΙΑΠΩΝΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ

Εξερευνήστε τους λόγους πίσω από τη φήμη της Mazda για τον εμβληματικό σχεδιασμό. Οι δάσκαλοι Takumi χρησιμοποιούν μια γλώσσα μορφών και χώρου για να δημιουργήσουν την αίσθηση της δυναμικής κίνησης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η γέννηση ενός θρύλου: μάθετε τι συνέβαλε στο να γίνει το Mazda CX-5 ένα από τα πιο εμπορικά SUV της κατηγορίας του.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
MAZDA CX-5: ΓΝΩΡΊΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΣ

Με γνώμονα την καινοτομία και με την ελευθερία να ακολουθήσουν την έμπνευσή τους, γνωρίστε τους σχεδιαστές και τους μοντελιστές που μετέτρεψαν το όραμα και τη φιλοσοφία της Mazda στην τελευταία γενιά του Mazda CX-5. Τι πυροδότησε τη φαντασία τους; Πώς προχώρησαν;

ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Καθίστε σε αυτό το εμβληματικό μετατρέψιμο αυτοκίνητο για ένα οδικό ταξίδι στις Outer Hebrides. Είναι μια ιστορία ευελιξίας, μαγευτικής θέας και μερικών απροσδόκητων ανατροπών.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ