ΕΞΕΡΕΥΝΉΣΤΕ ΤΟ

Ο ΔΡΌΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΊΑ

Το Μαρόκο είναι ένας μαγικός τόπος όπου οι νομαδικές παραδόσεις των Βερβερίνων συναντούν και υποδέχονται επιρροές από όλο τον κόσμο - ένας πολιτισμός που εκτιμά τη δεξιοτεχνία, τόσο την παλιά όσο και τη νέα. Με το Mazda CX-60, ταξιδεύουμε σε δαιδαλώδεις δρόμους της ερήμου μέσα από μαγευτικά τοπία προς το πολιτιστικό επίκεντρο: Μαρακές.

Κεραμικά από τη Φεζ, χαλιά από το Ουαρζαζάτ και ένθετα από ξύλο θούγια από την Εσσαουίρα - η παραδοσιακή χειροτεχνία είναι αυτό που στηρίζει τον πολιτιστικό πλούτο για τον οποίο το Μαρόκο είναι παγκοσμίως γνωστό. Οι παραδοσιακές μέθοδοι της αυτόχθονης κουλτούρας των Βερβερίνων αποτελούν μέρος μιας περήφανης κληρονομιάς που εξακολουθεί να ζει σε κάθε γωνιά των πόλεων και των χωριών. Ταυτόχρονα, η χώρα βρίσκεται σε συνεχή ροή, υποδεχόμενη με ευκολία τις σύγχρονες εξωτερικές επιρροές από τις αραβικές και αφρικανικές χώρες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τη θρυλική μαροκινή φιλοξενία.

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΌΚΟ ΒΙΏΝΕΤΕ ΈΝΑ ΤΟΠΟ ΠΑΡΆΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΌΤΗΤΑΣ

Καθώς ξεκινάμε το ταξίδι μας, μένουμε άναυδοι από την ωμή ομορφιά της μαροκινής υπαίθρου. Συνδέοντας την Ευρώπη με την Αφρική, συνορεύοντας με τη Μεσόγειο και ανοίγοντας στην απεραντοσύνη του Ατλαντικού, το Μαρόκο είναι ένας τόπος όπου διασταυρώνονται ποικίλα φυσικά τοπία. "Ένα τοπίο που σμιλεύτηκε από αρχαίες δυνάμεις", λένε. Δεν έχουν άδικο. Και έχοντας αυτό κατά νου, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο αρκετά στιβαρό για να κατακτήσει αυτές τις δυνάμεις.

Το CX-60 με την τετρακίνηση i-Activ AWD, το στιβαρό πλαίσιο και τον ισχυρό κινητήρα είναι η ιδανική τετράτροχη λύση για αυτό το ταξίδι περιπέτειας, ειδικά στο ταξίδι μας μέσα από το φαράγγι Dadès. Η διαπραγμάτευση των φουρκέτων μέσα από τους μαγευτικούς βραχώδεις σχηματισμούς που κόβουν την ανάσα είναι ένα πραγματικό bucket-lister για κάθε φίλο του αυτοκινήτου. Και χάρη στο σύστημα Mi-Drive και τις πέντε λειτουργίες οδήγησης, το αυτοκίνητο μπορεί να προσαρμοστεί, ό,τι κι αν συμβεί. Για παράδειγμα, μην κοιτάξετε παραπέρα από τη λειτουργία εκτός δρόμου για δύσκολες οδικές συνθήκες.

ΤΑ ΤΟΠΊΑ ΤΟΥ ΜΑΡΌΚΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΚΊΛΑ,
ΠΑΡΘΈΝΑ ΚΑΙ ΥΠΈΡΟΧΑ ΦΙΛΌΞΕΝΑ.
ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΌ ΦΑΡΆΓΓΙ DADÈS ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ
ΑΠΌ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ.

Όσο διαφορετική και αν είναι η χώρα - μια σταθερά παραμένει. Όπου κι αν σταματήσουμε, συναντάμε μια πληθώρα εργαστηρίων όπου τεχνίτες - και χειροτέχνες - επιδίδονται στη δουλειά τους. Και ενώ ιδίως οι νέοι Μαροκινοί συχνά κοιτούν προς τη Δύση για σύγχρονες τάσεις και περισπασμούς, η εκτίμηση για τις παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνίες παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΉ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΊΑ
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΝΑ ΕΚΤΙΜΆΤΑΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΤΟΥ ΜΑΡΌΚΟΥ ΣΉΜΕΡΑ.

Σε κάθε γωνιά και σε κάθε αυλή, βλέπεις ανθρώπους εστιασμένους με λέιζερ, χαμένους στις λεπτομέρειες των έργων τους. Μεταλλουργοί με λεπτές κινητικές δεξιότητες, για παράδειγμα, που σμιλεύουν προσεκτικά τα αμπαζούρ για τα διάσημα ανατολίτικα κρεμαστά φωτιστικά. Έχουν γίνει εξαγωγική επιτυχία, όπως και τα θρυλικά χαλιά από τις φυλές Ait Ouaiuzquit και Hanbal, που υφαίνονται από γυναίκες υφάντρες με παραδοσιακά μοτίβα και μεθόδους.

Τα κρεμαστά ανατολίτικα φωτιστικά είναι μια από τις εξαγωγικές επιτυχίες του Μαρόκου.

 


Το Ουαρζαζάτ, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, είναι δημοφιλής ενδιάμεσος σταθμός σε ταξίδια με επιστροφή και απεικονίζει έντονα τις αντιθέσεις της χώρας. Φυσικά, ανεξάρτητα από το πού πηγαίνουμε, τα τυπικά καταστήματα παραδοσιακών τεχνιτών είναι πανταχού παρόντα. Το Ουαρζαζάτ, ωστόσο, είναι επίσης γνωστό για τα κινηματογραφικά στούντιο όπου γυρίστηκαν παγκοσμίου φήμης έργα, όπως ο Λόρενς της Αραβίας, Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού και ο Μονομάχος. Υπάρχει επίσης ένας εντυπωσιακός ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας λίγο έξω από την πόλη με εγκατεστημένη ισχύ 580 μεγαβάτ - που παρέχει άφθονη βιώσιμη ενέργεια για την περιοχή.

Ένας γυναικείος συνεταιρισμός υφαντών χαλιών διατηρεί τις παλιές παραδόσεις. Αφού βαφτούν στο χέρι, το νήμα υφαίνεται σε διαφορετικά μοτίβα ανάλογα με την περιοχή.

 


Ακόμα συγκλονισμένοι από αυτές τις αντίθετες εντυπώσεις, ξεκινήσαμε για το Μαρακές. Ο χρόνος κυλάει καθώς θαυμάζουμε το περαστικό και ατελείωτα συναρπαστικό τοπίο. Και φυσικά, επισκεπτόμαστε τα ψηλά βουνά του Άτλαντα στη διαδρομή. Η υψηλότερη οροσειρά της Βόρειας Αφρικής απεικονίζει τέλεια την ποικιλομορφία του τοπίου του Μαρόκου - με τα άνυδρα τοπία της ερήμου, τις χιονισμένες κορυφές και τις καταπράσινες κοιλάδες. Διασχίζοντας τους ορεινούς δρόμους, εκτιμούμε το σύστημα δυναμικού ελέγχου ανάρτησης Kinematic Posture Control στο Mazda CX-60, το οποίο διατηρεί το αυτοκίνητο σταθερό ανά πάσα στιγμή - σε όλους τους τρόπους οδήγησης σας.

 

 

 

 

 

 

Φτάνοντας στο Μαρακές, παρατηρούμε αμέσως μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στην παρόμοια αρχιτεκτονική και τον πλούτο των εργαστηρίων, υπάρχει μια συγκεκριμένη ζωηρή και δημιουργική "βουή" στον αέρα. Οι μάζες των ανθρώπων, οι πυκνές αγορές και οι πολυάριθμες μπουτίκ σχεδιασμού και τέχνης δίνουν την αίσθηση μιας πραγματικής ανατολίτικης μητρόπολης - και μάλιστα μοναδικής.

Ο μαροκινός πολιτισμός καλωσορίζει και ενσωματώνει πάντα τις σύγχρονες εξωτερικές επιρροές.

 


Οι αγορές σχεδόν κατακλύζουν τις αισθήσεις, αλλά πρέπει να τις ζήσετε μια φορά. Παρ' όλα αυτά, είμαστε επίσης ευτυχείς που αφήνουμε και πάλι πίσω μας τη φασαρία - άλλωστε έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού. Η Rebecca Wilford και ο σύζυγός της, Larbi Cherkaoui, μας περιμένουν: Το ζευγάρι των καλλιτεχνών επιθυμεί να μας δώσει μια εσωτερική ματιά στο πώς φαίνεται και πώς λειτουργεί η τέχνη στο Μαρακές.

Σε ηλικία 30 ετών, η Ρεμπέκα, που λαχταρούσε μια δημιουργική ζωή, μετακόμισε από την Αυστραλία στο Μαρόκο: "Στο Μαρόκο, η χειροτεχνία τιμάται και οι ειδικευμένοι τεχνίτες μπορούν ακόμα να μετατρέψουν κάτι από μια ιδέα σε πραγματικότητα". Αυτό την ενέπνευσε να συνιδρύσει την Hamimi. Με μια γυναικεία ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών, η Hamimi παράγει ορειχάλκινα κοσμήματα περιορισμένης έκδοσης, τσάντες από μαλακό δέρμα και πλεκτά αμπαζούρ.

Εκεί γνώρισε και τον Larbi: "Γνώρισα τυχαία αυτόν τον άνδρα στην πολυκατοικία μου", μας λέει η Ρεβέκκα. "Ήταν καλυμμένος με μπογιά και μιλούσε ελάχιστα αγγλικά. " Ο Larbi είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης, γνωστός πέρα από τη μαροκινή καλλιτεχνική σκηνή, για την τολμηρή τέχνη του, η οποία συχνά συνδυάζει αραβική καλλιγραφία και αφηρημένες χειρονομίες για να δημιουργήσει εκφραστικά έργα που μας κάνουν να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις μας σήμερα.

Τι πιστεύουν για τη Mazda, ρωτάμε. Ο Larbi απαντά: "Η δεξιοτεχνία σημαίνει πολλά και για τους δυο μας. Νομίζω ότι αυτό είναι που μας συνδέει με τη Mazda. Μπορείτε να δείτε στο Mazda CX-60 τι σημαίνει το "Crafted in Japan": την προσοχή στη λεπτομέρεια, την ποιότητα των υλικών, το προσεκτικά μελετημένο στυλ και σχεδιασμό. Ενσαρκώνει αυτό που φαντάζομαι όταν σκέφτομαι την ιαπωνική κουλτούρα και δεξιοτεχνία".

Η Ρεβέκκα συμφωνεί: "Μέρος του πιστεύω μας στη Hamimi είναι, 'η πρακτική κάνει το τέλειο - ατελώς τέλειο'. Είναι αυτή η επιδίωξη της ανθρώπινης τελειότητας που βλέπω να λειτουργεί και στη Mazda, με την κουλτούρα Takumi που εκτιμά και προωθεί τις δεξιότητες των αρχιτεχνιτών της. Αυτό είναι το ιδανικό εφαλτήριο για σπουδαία πράγματα - είτε πρόκειται για αυτοκίνητα είτε για βραχιόλια σε στιλ Βερβερίας". Κολακευμένοι από τα καλά λόγια, αποχαιρετούμε το ζευγάρι των καλλιτεχνών και το Μαρακές και ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής. Και είμαστε βαθιά χαλαροί καθώς φτάνουμε στον προορισμό μας, χάρη στην εξαιρετική σχεδίαση της καμπίνας του CX-60, η οποία αποπνέει ηρεμία και χώρο, ανεξάρτητα από το πόσο ταραχώδες είναι το ταξίδι.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΈΝΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΊΑ,
ΠΑΝΤΟΎ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥ: ΤΟ MAZDA CX-60 ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΆΝΕΣΗ, ΚΟΜΨΌΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΕΚΤΌΣ ΤΗΣ ΠΕΠΑΤΗΜΈΝΗΣ.

Μάθετε περισσότερα για τη ναυαρχίδα μας SUV κάνοντας κλικ στον
ακόλουθο σύνδεσμο.

Ανακαλύψτε περισσότερα

ΜΕΊΝΕΤΕ ΕΝΉΜΕΡΟΙ

fb 1   linkedin 1   x

ΈΜΠΝΕΥΣΗ ΕΠΊ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Έτοιμοι να επιβιβαστείτε;

Ο ΔΡΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ HAKONE

Ξεφεύγοντας από την πολύβουη μητρόπολη του Τόκιο, η Mazda Stories μεταφέρει το ευέλικτο Mazda CX-5 σε ένα από τα πιο διάσημα σημεία οδήγησης της Ιαπωνίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι τεχνίτες της ακτής Αμάλφι

Η ιστορία της χειροτεχνίας στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας είναι βαθιά και η κοινότητα των τεχνιτών που εργάζονται εκεί αποπνέει αφοσίωση, επιμονή και προκλητικό πνεύμα.

Μάθετε περισσότερα
Ανθρώπινη αρμονία σε κίνηση

Η μηχανική φιλοσοφία ActivSync της Mazda βάζει την ευημερία σας πάνω απ' όλα.

Μάθετε περισσότερα
#MazdaDiscovers

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube σας φέρνει κοντά και προσωπικά με μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες του κόσμου. Όπως και η Mazda, αυτοί οι τεχνίτες είναι αφοσιωμένοι στο να συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη προσέγγιση, δημιουργώντας εξαιρετικά αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες.

Μάθετε περισσότερα
Ο ΝΑΌΣ ΤΟΥ RYOANJI

Ο ναός Ryoanji βρίσκεται στο Κιότο της Ιαπωνίας και χρησιμεύει ως ένα μέρος για τους επισκέπτες να αφοσιωθούν στην αυτοεξέταση, αλλά και να θαυμάσουν την καθαρή αισθητική της παραδοσιακής ιαπωνικής αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού.

Μάθετε περισσότερα
ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΙΑΠΩΝΙΚΏΝ ΜΑΧΑΙΡΙΏΝ

Το χωριό Takefu είναι γνωστό για τα μαχαίρια του και φιλοξενεί μια κοινότητα τεχνιτών που έχουν συνδεθεί με έναν κοινό σκοπό: την κατασκευή των καλύτερων μαχαιριών στον κόσμο...

Μάθετε περισσότερα
Ιαπωνικά λακαρισμένα αντικείμενα

Κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, η παραγωγή αντικειμένων urushi εξελίχθηκε από παραδοσιακή χειροτεχνία σε μια μορφή σοβαρής τέχνης που εξυμνείται λόγω της χρήσης φυσικών και μακράς διάρκειας πόρων.

Μάθετε περισσότερα
Τελειότητα με ανθρώπινο άγγιγμα

Στη Mazda, η τελειότητα έχει μια ανθρώπινη πινελιά. Οι τεχνίτες μας Takumi δημιουργούν και βελτιώνουν τα αντικείμενα με το χέρι, μέχρι κάθε λεπτομέρεια να είναι ακριβώς σωστή. Για να ζωντανέψουμε αυτή την ιδέα της αριστοτεχνίας, πήγαμε από κοντά - πραγματικά από κοντά. Από τα πήλινα μοντέλα μέχρι τις εργασίες βαφής, μια συνεργασία με τη Macrofying μεγεθύνει τα μικρά πράγματα που κάνουν τα αυτοκίνητά μας τόσο ξεχωριστά. Ανακαλύψτε τη Mazda όπως δεν την έχετε ξαναδεί: κάτω από το μικροσκόπιο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΕΛΌΝΕΣ

Η ταπεινή βελόνα ραψίματος, που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι που πήγαιναν στη μάχη, είναι πλέον συνώνυμη με τη σύγχρονη πόλη της Χιροσίμα και έχει μια αντίστοιχη ιστορία προέλευσης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΆΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΆΛΛΟΥ

Ο Yutaka Kawano είναι ένας Takumi Master, ένας δεξιοτέχνης με ευχέρεια στη δημιουργία τέχνης μέσω της φόρμας. Ως ειδικός στο χειρισμό του μετάλλου, το έργο του συμβολίζει τις σχεδιαστικές και χειροτεχνικές δεξιότητες που μπορεί να δει κανείς σε όλα τα οχήματα της Mazda που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής. Το Mazda Stories προσγειώνεται στη Χιροσίμα για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΚΑΘΕΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ

Με τις πρώτες εντυπώσεις, θα ήταν παράλειψη να συγκρίνει κανείς έναν δακτύλιο ανάρτησης - κάθε μεμονωμένο κομμάτι δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο από πέντε ίντσες - με ένα ζευγάρι ξυλάκια. Υπάρχει, ωστόσο, περισσότερο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο από ό,τι ίσως αντιλαμβάνεστε. Όπως εξηγεί ο Yasuyoshi Mushitani της Mazda, υπάρχουν πολύ περισσότερα στο κουζινέτο ανάρτησης απ' ό,τι φαίνεται με το μάτι...

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ