MAZDA2 HYBRID 2024

ΠΏΣ Ο JAN BAJTLIK
ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΆΖΕΙ
ΤΗΝ ΠΌΛΗ

Μια πόλη μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσετε, πού θα πάτε - και πώς θα φτάσετε εκεί: Είναι ένας ανοιχτός χώρος, μια παιδική χαρά για εξερεύνηση και ένας καμβάς που μπορείτε να γεμίσετε με τις δικές σας πινελιές.

 

Μόνο ένα απαλό βουητό ακούγεται καθώς το μικρό αυτοκίνητο περνάει τη στροφή. Λευκά, αφηρημένα κτίρια αναπτύσσονται στον ουρανό γύρω του - ο ιδανικός καμβάς για νέες εμπειρίες στον αστικό χώρο. Περιπέτεια ή προορισμός χαλάρωσης - πού θα πάει το ταξίδι τον οδηγό του σήμερα; Εξάλλου, με την πόλη ως παιδική χαρά, οι επιλογές είναι ατελείωτες...

 

Στη νέα καμπάνια της Mazda "Reimagine your City" ο Πολωνός καλλιτέχνης Jan Bajtlik, βαθιά εμπνευσμένος από την ιαπωνική χειροτεχνία, δημιουργεί χειροποίητα αστικά τοπία για να εξερευνήσετε το νέο Mazda2 Hybrid.

 

Η τέχνη του Jan Bajtlik υποστηρίζει απόλυτα τη δημιουργική συνεργασία με τη Mazda για την παρουσίαση του νέου Mazda2 Hybrid στο φυσικό του περιβάλλον: την πόλη. Τα σχέδια, τα σκίτσα και οι πίνακές του είναι ποικίλα, αλλά πάντα επικεντρωμένα στα βασικά: συχνά μινιμαλιστικά, γεμάτα χειροποίητα σύμβολα και δημιουργημένα με πινέλο και καμβά. Η τέχνη του επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή οπτική κουλτούρα, επηρεασμένη τόσο από την πολωνική του κληρονομιά όσο και από την πατρίδα του στις γαλλικές Άλπεις, αλλά τον γοητεύει επίσης ο ιαπωνικός πολιτισμός, η τέχνη του και η υψηλή του εκτίμηση για τη χειροτεχνία.

"Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ MAZDA ΣΤΗ HIROSHIMA ΗΤΑΝ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ MAZDA ΩΣ ΜΑΡΚΑ".

 

Ο JAN ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΤΑΙ ΤΗ HIROSHIMA

Αυτή η γοητεία εντάθηκε όταν ο Jan επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Mazda στη Χιροσίμα: "Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για την κατανόηση αυτής της συνεργασίας και άλλαξε εντελώς την αντίληψή μου για τη Mazda ως μάρκα", λέει. "Το αποκορύφωμα της διαμονής μου ήταν η συνάντηση με την ομάδα σχεδιασμού". Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Jan γνώρισε από πρώτο χέρι πώς η Mazda δημιουργεί νέα μοντέλα - κυριολεκτικά: Του δόθηκε η ευκαιρία να φιλοτεχνήσει τα πήλινα μοντέλα που ενσαρκώνουν το πρώτο στάδιο κατά το οποίο παίρνει μορφή ένα νέο αμάξωμα της Mazda.

 


"Η αυστηρή φιλοσοφία της ομάδας και η προσοχή στη λεπτομέρεια με εξέπληξαν", θυμάται ο Jan. "Ακόμα θυμάμαι πώς ο δημιουργικός διευθυντής μου έδειξε ένα πίσω φανάρι που προτάθηκε στην αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού. Γι' αυτούς έλειπε η ανθρώπινη επαφή: Το να βάλεις το χέρι σου πάνω του και να μην το νοιώθεις απόλυτα φυσικό. Ο τελικός σχεδιασμός τροποποιήθηκε μόνο κατά χιλιοστά εδώ και εκεί, αλλά αυτή η λεπτομέρεια τους φαινόταν εξίσου κρίσιμη με έναν λειτουργικό κινητήρα που δούλευε. Αυτό μου έφερε στο μυαλό τι σημαίνει γι' αυτούς το 'Crafted in Japan'".
 

 

 

"ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ, ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΠΟΜΠΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΑ ΟΣΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ".

 

 

Η αρχική προσέγγιση του Mazda2 στον Jan τον εξέπληξε: Παρά το ενδιαφέρον του για την ιαπωνική κουλτούρα, στην τέχνη του υπάρχουν ελάχιστες έως και καθόλου αναφορές σε αυτήν. Όταν όμως γνώρισε καλύτερα το αυτοκίνητο, η σύνδεση μεταξύ αυτού και της μάρκας έγινε προφανής. "Αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και οι δύο - εγώ στη δημιουργία τέχνης, η Mazda στην κατασκευή αυτοκινήτων", λέει ο Jan. "Μια χειροποίητη προσέγγιση, βασισμένη στη δια βίου επιδίωξη της τελειότητας, η οποία περιλαμβάνει την επανειλημμένη άσκηση των ίδιων βημάτων εργασίας μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση. Οι Ιάπωνες τεχνίτες καταλαβαίνουν ότι ένας αριστοτέχνης τεχνίτης δεν φτιάχνει τα πιο πολύπλοκα, περίπλοκα και πομπώδη πράγματα, αλλά δημιουργεί πράγματα που είναι απαραίτητα, όμορφα και τόσο τέλεια όσο επιτρέπει το ανθρώπινο χέρι. Αυτό είναι και το δικό μου πιστεύω".

 

 

Στη συνεργασία αυτή, τα μοντέρνα, αφηρημένα μονόχρωμα αστικά τοπία του Jan μεταφέρονται σε ρευστή κίνηση μέσω εικόνων που δημιουργούνται από υπολογιστή (CGI). "Στην αρχή μου φάνηκε λίγο μυστηριώδες", θυμάται ο Jan. "Αλλά με τον καλύτερο τρόπο: Είχα ουσιαστικά το ελεύθερο να κάνω ό,τι ήθελα. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργαζόμουν με έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων, αλλά το στυλ μου, που δουλεύει με τα χέρια, σε ασπρόμαυρο και με έμφαση στην απλότητα των μορφών, ταιριάζει απόλυτα στη Mazda".
 
 

Ο τίτλος της εκστρατείας "Reimagine your City" τον ενέπνευσε επίσης: "Λατρεύω να αναλύω αστικούς χώρους και βρίσκομαι συχνά εν κινήσει. Μπορείς να μάθεις πολλά σε κάθε πόλη και να αποκτήσεις νέες προοπτικές. Κάθε πόλη έχει τον δικό της χαρακτήρα. Έτσι, πήρα την ουσία των πολλών πόλεων που επισκέφθηκα και την έριξα σε εικόνες που έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά είναι και ουδέτερα σκηνικά, μπροστά στα οποία το αυτοκίνητο μπορεί να λάμψει".

 

 

"ΤΑ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΑ ΤΗΣ MAZDA ΈΧΟΥΝ ΚΆΤΙ ΠΟΥ ΛΕΊΠΕΙ ΑΠΌ ΆΛΛΕΣ ΜΆΡΚΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΠΟΥ ΤΑ ΚΆΝΕΙ ΝΑ ΦΑΊΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΆΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΆ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΉ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΊΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΈΝΑ. ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΌ MAZDA2 ΕΝΣΑΡΚΏΝΕΙ ΑΚΡΙΒΏΣ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΙΔΈΑ".

 

 
Η πόλη αποτελεί το τέλειο σκηνικό για το νέο Mazda2 Hybrid, το οποίο είναι ειδικά κατασκευασμένο για αστικά περιβάλλοντα: κομψό, γρήγορο, ευέλικτο, διασκεδαστικό στην οδήγηση. Σε τοπικό επίπεδο, το υβριδικό σύστημα κίνησης του αυτοκινήτου επιτρέπει την αμιγώς ηλεκτρική (και συνεπώς χωρίς εκπομπές ρύπων) οδήγηση. Εν τω μεταξύ, η εξαιρετική του οδική συμπεριφορά, το premium εσωτερικό του, κατασκευασμένο σχολαστικά από τους Mazda Takumi (αρχιτεχνίτες), και τα ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας δίνουν σε όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό την αίσθηση του σπιτιού, ακόμα και όταν βρίσκονται έξω στην αστική ζούγκλα.


Η ετυμηγορία του Jan για το Mazda2 Hybrid; "Τα αυτοκίνητα της Mazda έχουν κάτι που λείπει από άλλες μάρκες: μια ορισμένη δυναμική που τα κάνει να φαίνονται και να αισθάνονται πιο ζωντανά, και μια σχεδιαστική ισορροπία που τους δίνει το δικό τους χαρακτήρα χωρίς να είναι επιτηδευμένα. Το Mazda2 Hybrid ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την έννοια".

 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Έτοιμοι να επιβιβαστείτε;

 

Οι τεχνίτες της ακτής Αμάλφι

Η ιστορία της χειροτεχνίας στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας είναι βαθιά και η κοινότητα των τεχνιτών που εργάζονται εκεί αποπνέει αφοσίωση, επιμονή και προκλητικό πνεύμα.

Μάθετε περισσότερα
Ανθρώπινη αρμονία σε κίνηση

Η μηχανική φιλοσοφία ActivSync της Mazda βάζει την ευημερία σας πάνω απ' όλα.

Μάθετε περισσότερα
#MazdaDiscovers

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube σας φέρνει κοντά και προσωπικά με μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες του κόσμου. Όπως και η Mazda, αυτοί οι τεχνίτες είναι αφοσιωμένοι στο να συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη προσέγγιση, δημιουργώντας εξαιρετικά αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες.

Μάθετε περισσότερα
Ο ΝΑΌΣ ΤΟΥ RYOANJI

Ο ναός Ryoanji βρίσκεται στο Κιότο της Ιαπωνίας και χρησιμεύει ως ένα μέρος για τους επισκέπτες να αφοσιωθούν στην αυτοεξέταση, αλλά και να θαυμάσουν την καθαρή αισθητική της παραδοσιακής ιαπωνικής αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού.

Μάθετε περισσότερα
ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΙΑΠΩΝΙΚΏΝ ΜΑΧΑΙΡΙΏΝ

Το χωριό Takefu είναι γνωστό για τα μαχαίρια του και φιλοξενεί μια κοινότητα τεχνιτών που έχουν συνδεθεί με έναν κοινό σκοπό: την κατασκευή των καλύτερων μαχαιριών στον κόσμο...

Μάθετε περισσότερα
Ιαπωνικά λακαρισμένα αντικείμενα

Κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, η παραγωγή αντικειμένων urushi εξελίχθηκε από παραδοσιακή χειροτεχνία σε μια μορφή σοβαρής τέχνης που εξυμνείται λόγω της χρήσης φυσικών και μακράς διάρκειας πόρων.

Μάθετε περισσότερα
Τελειότητα με ανθρώπινο άγγιγμα

Στη Mazda, η τελειότητα έχει μια ανθρώπινη πινελιά. Οι τεχνίτες μας Takumi δημιουργούν και βελτιώνουν τα αντικείμενα με το χέρι, μέχρι κάθε λεπτομέρεια να είναι ακριβώς σωστή. Για να ζωντανέψουμε αυτή την ιδέα της αριστοτεχνίας, πήγαμε από κοντά - πραγματικά από κοντά. Από τα πήλινα μοντέλα μέχρι τις εργασίες βαφής, μια συνεργασία με τη Macrofying μεγεθύνει τα μικρά πράγματα που κάνουν τα αυτοκίνητά μας τόσο ξεχωριστά. Ανακαλύψτε τη Mazda όπως δεν την έχετε ξαναδεί: κάτω από το μικροσκόπιο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΕΛΌΝΕΣ

Η ταπεινή βελόνα ραψίματος, που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι που πήγαιναν στη μάχη, είναι πλέον συνώνυμη με τη σύγχρονη πόλη της Χιροσίμα και έχει μια αντίστοιχη ιστορία προέλευσης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΆΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΆΛΛΟΥ

Ο Yutaka Kawano είναι ένας Takumi Master, ένας δεξιοτέχνης με ευχέρεια στη δημιουργία τέχνης μέσω της φόρμας. Ως ειδικός στο χειρισμό του μετάλλου, το έργο του συμβολίζει τις σχεδιαστικές και χειροτεχνικές δεξιότητες που μπορεί να δει κανείς σε όλα τα οχήματα της Mazda που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής. Το Mazda Stories προσγειώνεται στη Χιροσίμα για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΚΑΘΕΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ

Με τις πρώτες εντυπώσεις, θα ήταν παράλειψη να συγκρίνει κανείς έναν δακτύλιο ανάρτησης - κάθε μεμονωμένο κομμάτι δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο από πέντε ίντσες - με ένα ζευγάρι ξυλάκια. Υπάρχει, ωστόσο, περισσότερο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο από ό,τι ίσως αντιλαμβάνεστε. Όπως εξηγεί ο Yasuyoshi Mushitani της Mazda, υπάρχουν πολύ περισσότερα στο κουζινέτο ανάρτησης απ' ό,τι φαίνεται με το μάτι...

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
AMAMI OSHIMA

Οι δρόμοι ελικοειδείς και το φαγητό νόστιμο, το Amami Oshima δεν απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ιαπωνία, αλλά είναι ένας κόσμος ξεχωριστός με εκπληκτικές διαδρομές και ζωντανή κουζίνα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ