ΕΞΕΡΕΥΝΉΣΤΕ

ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΊΣΟΥ

Οι δρόμοι ελικοειδείς και το φαγητό νόστιμο, το Amami Oshima δεν απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ιαπωνία, αλλά είναι ένας κόσμος ξεχωριστός με εκπληκτικές διαδρομές και ζωντανή κουζίνα.

 

Τρώγοντας σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο Tatami, ένας ντόπιος μοιράζεται τις γνώσεις του με τους επισκέπτες. "Υπάρχει καλός αχινός και υπάρχει κακός αχινός", λέει γελώντας. Καθισμένος στο πάτωμα, διαλέγει ένα πιάτο με φρέσκο σασίμι σε ένα μικρό, σοβαρό εστιατόριο κρυμμένο ανάμεσα στα δαιδαλώδη δρομάκια του Naze στο Amami Oshima. Η γνώση του για την τοπική κουζίνα μπορεί να φαίνεται υπερβολική, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

 


Αυτό συμβαίνει επειδή οι ντόπιοι του Amami Oshima έχουν μια απίστευτα στενή σχέση με την πλούσια διατροφική κουλτούρα του νησιού. Η ουσία της μπορεί να δοκιμαστεί και να απολαυσθεί μέσα από τα ανεπανάληπτα φαγητά και ποτά που παρασκευάζονται στις ακτές του και εγώ έβαλα ως αποστολή μου να αποκαλύψω αυτές τις γεύσεις ζωής, που βρίσκονται στο πλούσιο και ζεστό πιάτο Keihan, στα τοπικά αποστάγματα Shochu και στο χειροποίητο παγωτό. Είναι μια καταπληκτική σκηνή φαγητού σε αυτό το μικρό νησί στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

 

 

Για αρχή, έχω επιλέξει ένα Mazda CX-5, σε λαμπερό Soul Red Crystal. Με ένα εκθαμβωτικό εξωτερικό χρώμα, τετρακίνηση και τρομερή ισχύ κάτω από το καπό, είναι ένας άψογος σύντροφος για μια τέτοια περιπέτεια. Με το CX-5, οδηγώ με χαρά στους ελικοειδείς δρόμους του νησιού, αλλάζοντας μεταξύ των ταχυτήτων χωρίς ανησυχία.

Ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα, βλέπω καταπράσινα μαγκρόβια δάση και παραλίες με λευκή άμμο και ζεστά, ημιδιαφανή νερά. Αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες βρίσκονται σε αφθονία σε όλο το αγροτικό νησί, αλλά εγώ έχω άλλες δουλειές- και ξεκινούν με ένα κλασικό πιάτο Amami. Η πιο δημοφιλής παραγγελία του νησιού, το Keihan - ένα αρκτικόλεξο των λέξεων Kei και Gohan που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "ρύζι κοτόπουλο" - είναι ένα πιάτο με επτά συστατικά που περιλαμβάνει τεμαχισμένο κοτόπουλο, ζωμό, απλό ρύζι, τζίντζερ, πράσινο κρεμμύδι, μανιτάρια shiitake και αποξηραμένα φύκια. Πρόκειται για ένα ευέλικτο πιάτο, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε γούστο, αλλά η παραδοσιακή μέθοδος σερβιρίσματος περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση αυτών των συστατικών και την περιχύση του ζωμού μέχρι το σημείο βύθισης. Είναι αλμυρό, αλλά όχι πολύ βαρύ και αποτελεί ένα απλό γεύμα, ειδικά όταν το τρώτε με φίλους.

 

"Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο", λέει ο Yuichiro Hisakura, ιδιοκτήτης του δημοφιλούς εστιατορίου Keihan Hisakura, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά τοπικά αποξηραμένα πορτοκάλια komikan στα πιάτα του. "Είναι δημοφιλές σε όλους", μοιράζεται, εξηγώντας ότι το πιάτο έχει και βαθιά πολιτιστική σημασία. "Οι μαθητές μπορούν να μάθουν για τα τοπικά συστατικά και τον πολιτισμό" μέσω του Keihan, εξηγεί ο Hisakura.

 

Αυτή η πολιτιστική σύνδεση εκτείνεται πέρα από την κουζίνα της Hisakura. Χάρη στο πλούσιο περιβάλλον της, η Amami Oshima μπορεί να καλύψει κάθε βάση της μήτρας Sa (ζάχαρη), Shi (αλάτι), Su (ξύδι), Se (σάλτσα σόγιας) και So (miso), εξηγεί ο Kasuke Oguri, ο τοπικός μου ξεναγός. Ακόμη και ο δηλητηριώδης καρπός Cycad, ένα οδοντωτό παρακλάδι από τα δέντρα Sotetsu, μπορεί να βράσει για να φτιάξει ένα αλεύρι που χρησιμοποιείται στο miso και στα udon noodles: δύο δημοφιλή συστατικά στο νησί. Οι φοίνικες Sotetsu είναι επίσης συνηθισμένο θέαμα σε όλο το νησί, καθώς μπαίνω στη σπορ λειτουργία του CX-5 και ανεβαίνω ομαλά στους λόφους που είναι καλυμμένοι από τα δέντρα.

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ

Ο 60χρονος σήμερα Ei Ryo επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Amami Oshima, αφού έζησε στην Οσάκα για 15 χρόνια. Ψαρεύει για ιαπωνικό μαύρο χοιρινό στο Tatsugo, το σημείο είναι αγαπημένο της οικογένειας, καθώς ο πεθερός του του έδειξε το απομονωμένο σημείο. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ψάρια για Karaage και, για τυχόν μικρότερα ψάρια, να τα σοτάρει σε σάλτσα σόγιας.

ΠΟΛΎΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΆ ΖΕΛΑΤΆΚΙΑ

Δύο φίλες που εργάζονται μαζί, η Hikari Yamaguchi και η Izumi Akiyama συλλέγουν πέταλα από μπιζέλια πεταλούδας για να χρησιμοποιηθούν σε παγωτά και τσάι από βότανα στο Tropica Amami. Το τοπικό στέκι ειδικεύεται στα πολύχρωμα και γευστικά gelato που δημιουργούν επίσης θετική κοινωνική αλλαγή μέσω του περιβαλλοντισμού και της θεραπείας.

ΓΆΜΟΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΈΜΑΤΟΣ

Περπατώντας στην παραλία Ohama στη δυτική ακτή της Amami Oshima, οι νεόνυμφοι Shinji Onishi και Anna Onishi γιορτάζουν το γάμο τους με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Στεκόμενοι κάτω από ένα δέντρο Gajumaru και φορώντας παραδοσιακή γαμήλια ενδυμασία Amami Oshima, η Άννα εξηγεί ότι το κιμονό της είναι από τη μητέρα της και του Σίντζι κληροδοτήθηκε από τον πεθερό του.

Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας σε ένα τροπικό νησί, ακόμη και ο πιο εσωστρεφής τυχοδιώκτης δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό μιας ή δύο δροσιστικών κουταλιών παγωτού. Χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης του CX-5, κατευθύνομαι προς το τοπικό στέκι Tropica Amami. Περιτριγυρισμένο από φάρμες που καλλιεργούν dragonfruit, μπιζέλι πεταλούδας και λεμονόχορτο, το κατάστημα του Tomotsugi Tanaka έχει γίνει γνωστό για το θαυμαστό, πολύχρωμο παγωτό του που παρασκευάζεται κατά 50% από φρούτα.

 

Οι πρόσφατες παρτίδες, εξηγεί, περιλαμβάνουν τη γλυκοπατάτα Tanegashima, την οποία ο Tanaka χρησιμοποιεί για τις νότες κάστανου, που δεν διαφέρουν από ένα κέικ Mont Blanc, και ένα μείγμα μέντας που χρησιμοποιεί μπιζέλι πεταλούδας. "Μπορείς πραγματικά να γευτείς τη γεύση της γλυκοπατάτας με το γάλα", λέει, ενθουσιάζοντας ότι τα τοπικά υλικά είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη γεύση όσο και για την αισθητική.

 

 

Ωστόσο, ένα από τα πιο διάσημα εξαγώγιμα προϊόντα του Amami Oshima είναι το Shōchū. Ήπιο, πλούσιο και συχνά σερβίρεται με χυμό λεμονιού, πάγο και σόδα, είναι ένα διαυγές απόσταγμα που παρασκευάζεται από βυνοποιημένο ρύζι στον ατμό και τοπικές ζαχαρότευτλες. Καθώς παρκάρω το CX-5 - ένας ντόπιος σχολιάζει θετικά το "όμορφο" Soul Red Crystal - ο Niroyuki Kawasaki με καλωσορίζει στη ζυθοποιία Yayoi Shōchū, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Naze.

 

 

Φτιαγμένο από τοπικό ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείται μόλις λίγα μίλια μακριά, το Shōchū παίζει σημαντικό ρόλο τόσο ως ποτό όσο και ως μέρος μιας αυθεντικής γευστικής εμπειρίας. "Είναι σημαντικό να έχουμε φαγητό και ποτό μαζί", λέει ο Kawasaki, καθώς περπατάμε ανάμεσα σε δεκάδες και δεκάδες βαρέλια Shōchū, έτοιμα να σταλούν σε όλο τον κόσμο. "Δεν είναι μόνο το ποτό, πρέπει να το απολαμβάνεις μαζί με το γεύμα σου".

Δεν υπάρχει καλύτερο γεύμα που να χαρακτηρίζει τη γαστρονομική σκηνή του Amami Oshima από ένα πιάτο μαγκρόβιου καβουριού στο Mangrove Cha-Ya. Καθώς μια τροπική καταιγίδα αρχίζει να βροντάει έξω, ατενίζω την εκτεταμένη μάζα του μαγγροβιόμορφου δάσους του Amami Oshima που γεμίζει βροχή, πριν παραγγείλω τη σπεσιαλιτέ του Cha-Ya: ένα μαγγροβιόμορφο καβούρι που σερβίρεται με νουντόν, φύκια και έναν πλούσιο ζωμό για μια πραγματική υπερτοπική γεύση του νησιού.

Οδηγώντας προς το αεροδρόμιο με την άνεση του CX-5, σκέφτομαι εκείνο το τοπικό εστιατόριο Tatami. Φαίνεται ότι είχε δίκιο που μοιράστηκε τις γνώσεις του, γιατί με τέτοια φαγητά και ποτά που υπάρχουν σε όλο το νησί, κανείς δεν τα κάνει καλύτερα από το Amami Oshima.

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΆ ΤΗ ΧΑΡΆ ΤΗΣ ΟΔΉΓΗΣΗΣ

 

Με το Mazda CX-5, κάθε ταξίδι γίνεται απόλυτη απόλαυση. Τώρα με την τεχνολογία Mazda M Hybrid - το ήπιο υβριδικό μας σύστημα που συνεργάζεται με τον βενζινοκινητήρα Skyactiv για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 - η αποδοτικότητα είναι ο μόνιμος σύντροφός σας σε όλες τις περιπέτειές σας.

 

 

 

ΑΝΑΚΑΛΎΨΤΕ ΤΟ MAZDA CX-5

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδρομή;

ΛΕΞΙΚΟ MAZDA

Γνωρίζετε την προέλευση του ονόματος Mazda; Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση "Jinba Ittai" και αναρωτηθήκατε τι σημαίνει ή πώς να την προφέρετε; Όσα θέλετε να γνωρίζετε  με τον απόλυτο οδηγό μας για την ιαπωνική ορολογία της Mazda.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΟΝΑΔΙΚΌΣ ΙΑΠΩΝΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ

Εξερευνήστε τους λόγους πίσω από τη φήμη της Mazda για τον εμβληματικό σχεδιασμό. Οι δάσκαλοι Takumi χρησιμοποιούν μια γλώσσα μορφών και χώρου για να δημιουργήσουν την αίσθηση της δυναμικής κίνησης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Καθίστε σε αυτό το εμβληματικό μετατρέψιμο αυτοκίνητο για ένα οδικό ταξίδι στις Outer Hebrides. Είναι μια ιστορία ευελιξίας, μαγευτικής θέας και μερικών απροσδόκητων ανατροπών.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΝΩΡΊΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΣ

Το Mazda CX-5 έχει να κάνει με τους σχεδιαστές. Έχοντας το ελεύθερο περιθώριο να ακολουθήσουν την έμπνευσή τους, μετέτρεψαν το όραμα και τη φιλοσοφία της Mazda σε ένα SUV με τις καλύτερες πωλήσεις.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε τη Mazda σε συναρπαστικά ταξίδια κατά μήκος των νορβηγικών φιόρδ, καθώς και στις ακτές της Πορτογαλίας και σε όλα τα βουνά της Ιαπωνίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ